top of page

OVER ONS

Vereniging HTIB Den Haag

​HTIB is een arbeidersvereniging dat in 1974 is opgericht. De organisatie kwam op voor de belangen van de eerste gastarbeiders uit Turkije en bestond in het begin voornamelijk uit gastarbeiders en hun gezinnen die ten doel hadden binnen enkele jaren terug te keren naar het land van herkomst. Desondanks vond HTIB vanaf het begin al heel belangrijk dat Turkse arbeiders en hun gezinsleden in Nederland het Nederlandse taal moesten leren beheersen en organiseerden daarom rond de jaren zeventig al cursussen Nederlands.

Einde jaren zeventig was HTIB één van de migrantenorganisaties die een voorstaande rol vervulde m.b.t. het ontwikkelen van de eerste minderheden beleid door de ministerie van binnenlandse zaken van Nederland. Sindsdien heeft vereniging HTIB een positieve invloed op de Turks- Nederlandse gemeenschap. Tegenwoordig is vereniging HTIB gevestigd in Den Haag een Turkse zelforganisatie gelegen in Escamp. De vereniging organiseert activiteiten en bijeenkomsten over: integratie, arbeidsmarkt, onderwijs, politiek, cultuur, emancipatie en (mantel)zorg.

HTIB in het algemeen

Anders dan vele andere Turkse organisaties is vereniging HTIB niet etnisch of religieus gebonden en richt zich op alle leden van de Turkse gemeenschap. HTIB hanteert de uitgangspunten van de universele verklaringen voor de rechten van de mens als richtlijn. Mensen uit diverse religies en etniciteiten vanuit de Turkse gemeenschap vormen samen de HTIB. Door de jaren heen is HTIB uitgegroeid tot een open democratisch organisatie die zich op alle groepen van de gemeenschap richt.

bottom of page